Elokuvaherkuttelun 24 eeppisintä kohtausta

Ruoka ja elokuvat! Ne kuuluvat ehdottomasti yhteen. Mieluiten samalle lautaselle.
Sen lisäksi, että komeimmat elokuvat maistuvat, tuoksuvat ja herättävät nälän, ne muuttavat näkemyksemme ruoasta.

Elokuvien maailmassa on riittämiin ruokaan liittyviä kohtauksia, mutta aniharva napostelu- , kokkaus tai ruokaporno-elokuva kasvaa kuolemattomaksi. Taidokkaimmat kohtaukset sulostuttavat ruokailun liki hengelliseksi kokemukseksi ja vievät ruoan osaksi laajempaa merkitystä. Ne vangitsevat sen, mikä ruoassa ja ruokailussa on oikeasti merkittävää.

Listasimme kaiken maailman elokuvien parhaat ruokailukohtaukset, jotta sinulle tulisi nälkä syödä parempia elokuvia.

 

  1. Harry Potter ja Viisasten Kivi sisältää yhden komeimmista joukko-herkutteluista elokuvan historiassa.

2. Julie and Julia ja lähes reseptimäinen burgundinpata-kohtaus. Tämä pätkä on myös erittäin herkullinen esimerkki oikealla ajatuksella tehdystä tuotesijoittelusta.

3. Ratatouille kiteyttää sen mistä luovuudessa ja ruoan valmistamisessa on kysymys. Yhdistämisestä! Ruoan valmistus on ihmisen innovaatioista ensimmäisiä ja liikuttaa edelleenkin koko planeettaa.


4. National Lampoon’s Christmas Vacation. Amerikkalaisen joulun pyhä kattaus kalkkunoineen saa hersyvän arkitodellisen lötsähtävän käänteen. Pfiuuu. Klassisinta humööriä ajalta jolloin Chevy Chase oli naurattaja-kingien kuningas!

5. Kriitikot valitsivat Komisario Palmun Erehdyksen kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi vuonna 2012. Tämä kuolematon kohtaus leffasta sijoittuu legendaariseen ravintola Kämppiin, jossa mainio porukka nauttii kostean jälkiruoan päälle musiikista. Kokki forever!

6. Mikä olisikaan koskettavampaa kuin raavaat miehet, jotka palaavat äiti-kultansa ruokapöytään kovan päivän päätteeksi? Italialaisen ruokakulttuurin ytimessä on perhe ja Goodfellasissa sen kestävyyttä koetellaan taiten. Kylmäävää kylmäpäisyyttä.

”Ma, I need this knife. I’m gonna take this, it’s okay?”

7. Edellisen sukupolven kapinallisuuden keulakuvat. Hyvät pöytätavat eivät aina vie kunniaan. Röyhkeät röyhtäilijät ja Blues Brothers ovat vaan niin paljon kiinnostavampia. YouTube-ajan katsotuimmat ruokavideot Epic Mealtime ovat paljon velkaa näiden herrojen tekemälle kuviakumartamattomalle asennekasvatukselle.

“We’re on a mission from God”!

8. Ruokakulttuurien törmäyspisteessä ankka räjäyttää potin. Christmas Story näyttää meille kaikille myös mallia, kuinka asiakkaan viihtyvyyden eteen voi tehdä töitä vaikka aina ei osuisikaan maaliin. Enemmän laulavia tarjoilijoita kiitos!

9. Lisää laulavia tarjoilijoita! Disney-animaatioiden legendaarisin, rakastetuin ja kopioiduin herkuttelu-kohtaus elokuvassa Kaunotar ja Kulkuri sisältää kaikki italialaisen ravintola-elämyksen keskeiset ainekset. Elämyksellisyys on eläimyksellisyyttä. Niin imelää ja ihanaa. Awwwww! Awwwww!

10. “God damn it, I should kill you! This is so fucking good I should kill you!” .  Voiko kauniimmin kokille sanoa? Big Night  ja komeaa ruokakuvausta, joka loi visuaalisia trendejä edellä aikaansa.

 

11. Tilda Swinton italialaisen teoksen Rakkautta Italialaisittain päätähtenä. Makujen magiikka pystyy siirtämään ihmisen toiseen aikaan ja paikkaan. On varmasti tapahtunut jokaiselle meistä. Hämmentävää ja kaunista.

 

12. Oscar-palkittu Ang Lee:n klassikko Syö Juo Mies Nainen ja uskomattoman runsasta ja komeaa ruokakakuvausta. Kyllä ne idässä osaa! Nyt tuli nälkä.

13. NSFW! Aikuista rakkautta ja ruokaa. 9 1/2 viikkoa ja sensuellin ruokakuvauksen kuumimmat kuvat. Mickey Rourke ja Kim Basinger. Ei jätä kylmäksi.

14. NSFW! Toinen ruokaeroottinen klassikko Tampopo. Ruoka ui syvälle aistien valtakuntaan.

15. Joskus ruoka on niin eroottista, että ihan naurattaa. Hot Shots! nauroi ruokaerotiikalle.

16. Ruoka tuo toivoa pahimpiinkin loukkoihin, kuten Goodfellasin sympaattisen ihastuttavassa vankilakohtauksessa. Telkien takana perhe ovat ne ihmiset, jotka ovat ympärilläsi ja pöytä on pyhin paikka maailmassa.

“OK boys, let’s eat”

17. Tältäkö maistuu maailman paras spagetti? Se on kiihkeän tunteellinen, voimakas ja soittoa alusta loppuun. Eat Pray Love -elokuvan hehkuvin ruokanäytös irrottelee mainosmaisella kuvakerronnalla.

18. Makeaa mahan täydeltä tarjoilee Marie Antoinetten kuuluisa karkkipätkä. Nyt on sokeria ilmassa enemmän kuin on missään elokuva-kokkauskirjoissa sallittua. Yltäkylläisyyden hurmio ja turmio loisteliaan asetelmallisessa värikylvyssä.

19. Parasta pöytään ja viiniä päälle. Tanskalainen Ranskalainen Illallinen voitti parhaan ulkomaalaisen elokuvan oscarin kauniina kuvauksena hyvän ruoan ja yhdessäsyömisen voimasta elämää parantavana voimana.

20. Kysyttäessä ihmisten salaista haavetta, moni ilmoittaa sen olevan oman kahvilan perustaminen. Pieni Suklaapuoti osuu tarpeeksi lähelle. Tumman kullan rakastajien ehdoton klassikko sulattaa sydämet taianomaisessa valossa. Slurps ja nami.

21.
Pirullisen mustassa rikos-spektaakkelissa Pulp Fictionissa hampurilaiset saavuttavat melkein roolihahmon statuksen.

“I can’t usually get ’em myself because my girlfriend’s a vegetarian which pretty much makes me a vegetarian. But I do love the taste of a good burger”.

22. Miltä maistuvat lapsuuden kauneimmat herkkuhetket? Kumpi on se todellinen ensi-ihastus, naapurin prinsessa vai kirsikkaleivos? Suuri Gangsterisota ja yksi herkimmistä sekä pisimmistä syöntikohtauksista elokuvan historiassa.

23. Elokuvamaailman huipputekijöiden Herkullinen Elämä ja kaunein omeletti maailmassa.
Tämän katsomisen jälkeen on melkein pakko siirtyä välittömästi keittiöön ja tarttua vispilään.

 

24. Charlie Chaplinin valloittava klassikko Kultakuume ja nälänhuuruinen fantasia onnesta.
Ruoalla saa leikkiä ja tanssia. Näin syntyy ikuista kulttuuria.
Meille nämä ruokakohtaukset ovat inspiraation lähteitä, mallisuorituksia ja suuntaviivoja sille, miten korkealle ja syvälle ruoan ja ihmisen suhteen voi tarinankerronnassa viedä.

 

Nämä kohtaukset kertovat ruoan keskeisestä asemasta kulttuuriemme keskiössä. Ruoan äärellä unelmoidaan, yhdistetään ja parannetaan. Ruoka ei ole vain ruokaa, vaan tunteiden maku-aaria. Ruoan ihmisiä yhdistävä voima on ehtymätön. Ruoka ei ole vain ruokaa, teollisuutta ja reseptejä, vaan koko ihmisyyden avain. Ihminen on mitä ihminen syö. Ruoka toi meidät tänne ja matkamme makujen ja tunteiden loputtomaan seikkailuun on vasta alussa.

Eläköön ruoan ja elokuvan huiman herkullinen liitto!
P.S. Harkitsimme pitkään ja hartaasti Monty Pythonin eeppisen ruokakohtauksen mukaan nappaamista tälle listalle. Päätimme jättää kyseisen episodin esittelyn seuraavaan kertaan teemalla “övereimmät ruoka-mässäilyt”.

 

TEKSTI: Pasi Räihä

TYÖRYHMÄ: Pasi Räihä/Tessa Helle/Marja-Liisa Pollari

Reputation